El Museu Virtual de la Dona Combatent obre les portes (diari ARA, 27 de abril de 2021)

L’historiador Gonzalo Berger i l’escriptora, productora i directora de cinema Tània Balló van regirar arxius i van recórrer molts camins i carreteres fins a trobar bocins de la història de les dones que van combatre a la Guerra Civil. Al llarg de la recerca han pogut documentar més de 3.200 dones combatents de tot l’estat espanyol. Ara els seus noms i les seves històries es poden consultar en un nou museu virtual dedicat a totes elles: el Museu Virtual de al Dona Combatent.

Al nou museu, Berger i Balló expliquen qui van ser totes aquestes combatents, a quins fronts van lluitar i quin va ser el seu destí. Hi va haver dones al front des de l’esclat de la guerra fins al final. Van travessar l’Ebre i van resistir fins al gener del 1939, igual que els homes. Però no se n’ha parlat gaire. Amb aquesta nova iniciativa es vol donar més visibilitat a totes aquestes dones, però també vol ser un espai educatiu i per això inclou exposicions temporals. La recerca s’ha nodrit d’arxius públics i també de familiars i privats, i la intenció és que el portal es pugui ampliar amb nova informació sobre les experiències vitals de totes aquestes dones que van decidir anar al front.

Consulta el texto completo AQUÍ